פוסט אורח: כמה מילים על תכנית מדען

שלום לכולם, שמי רגב, אני מתמחה בביג 4 בחטיבת הביקורת בצוות הייטק (בעיקר סטארט-אפים) וקרנות הון סיכון. נתקלתי בבלוג של ערן כשהתחלתי לחשוב ולחפש כיוונים לתעסוקה לאחר ההתמחות. החומרים והכתיבה היו מעולים וחשבתי לעצמי איך אני יכול לתרום חזרה לבלוג.. הרי אני נתקל בסטארט-אפים כל הזמן (אומנם מנקודת מבט של רואה חשבון מבקר אבל בכל זאת) ואז נזכרתי שתכנית מבוססת מענק של לשכת המדען הראשי (או בשמה העממי, תכנית מדען) זה משהו שיכול להיות רלוונטי – והנה אנחנו =]

הסוגים השונים של תכנית מדען

אז נתחיל עם קצת פרומו. ישראל בעלת יתרון יחסי (יש בוגרי כלכלה?) בתעשיית ההייטק ובעיקר בפוטנציאל הקיים בחדשנות שמביאים איתם הסטארט-אפים. המדינה זיהתה את הקושי הראשוני של מיזמים טכנולוגיים חדשניים בתחילת דרכם לגייס הון ראשוני מהשוק הפרטי ובמיוחד כאלה שרמת הסיכון הטמון בהם (עקב הטכנולוגיה הבוסרית) הוא גבוה, ולכן הכינה מסלול מיוחד עבורם, ושמו בישראל תכנית החממות.

לפני שנקפוץ לתוך התכנית, בואו נדבר רגע על המדען הראשי והתוכניות שלו. המדען הראשי הוקם מכוח חוק המו"פ ומטרתו לסייע לחברות תעשייה וטכנולוגיה שונות דרך מענקים שיוחזרו בעתיד דרך תמלוגים. יש מגוון רחב מאוד של מענקים לפי קריטריונים ומאפיינים שונים:

הסוגים השונים של תכנית מדען

הסוגים השונים של תכנית מדען

הפוסט שלנו יתמקד בסוג אחד של תכנית מדען, תכנית החממות, שמיועדת למיזמים טכנולוגיים והרבה מהסטארט-אפים שאני נתקל בהם במהלך העבודה שלי נמצאים במסלול זה. בנוסף, נעסוק בלקרוא מסמך "השוואה תקציבית" שהוא רלוונטי לתוכניות נוספות ולכן ההסברים יכולים לשרת גם מי שלא נמצא בתכנית מדען זו.

והנה אנחנו צוללים פנימה.

עריכה: על מיזם שרוצה להגיש בקשה, לעמוד בתנאים כגון:

  • החברה צריכה להיות ישראל
  • ייצור המוצר המפותח ייעשה בישראל
  • לחברה צריך להיות צוות בעל רקע וניסיון רלוונטיים
  • על המוצר להיות ייחודי אל מול המתחרים הקיימים בשוק
  • לחברה יש יכולת להגן על קניינה הרוחני

ועוד.

כדי לבחון את העמידה בתנאים יש לפנות לאחת החממות שפרוסות ברחבי הארץ (גופים פרטיים שנבחרים מידי תקופה על ידי מכרז) ולקבוע פגישה.

עברתם את התנאים והתקבלתם? מצוין!

מה תכנית מדען (ליתר דיוק, החממה) יודעת לתת לך?

החממה עושה בשבילכם הכול בכל הנוגע לפנייה למדען והגשת בקשה למענק. פוטנציאל הגיוס נע בסכומים של בין 2 ל-3.5 מיליון ש"ח (רק על הנייר. זה יכול להיות פחות, נגיע לכך בהמשך), כאשר 85% במימון המדינה ו-15% במימון החממה. בתמורה, תאלצו להיפרד מ-30 עד 50 אחוזים מהחזקתכם בחברה (אם לא הקמתם אחת, זה יהיה תנאי סף כדי להיכנס לתכנית) לטובת החממה. יש לציין שאני נתקלתי בחברות שוויתרו על פחות מ-30% אחזקה, אז אני מניח שזה עניין של משא ומתן מול החממה. המדינה לא מבקשת לעצמה החזקות.

נוסף על כל זאת, תקבלו מעטפת שלמה של שירותי הנה"ח, משרדים, חללים משותפים, אופציה להלוואות גישור ואשראי נוסף ורשת של קשרים המהווים פוטנציאל לגיוסים עתידיים.. אה כן, כבר אמרתי שאת המענק למדינה לא צריך להחזיר (מלבד דרך תמלוגים, ראו בהמשך)? והכול הכול הכול בלי שנדרשתם להוציא שקל מהכיס שלכם.

עם כל הטוב הזה, חשוב לספר עוד כמה דברים. ראשית, אומנם את המענק מהמדינה אין צורך להחזיר במידה והמיזם לא צלח (המדינה לוקחת את כל הסיכון עליה), אבל אם וכאשר החברה תתחיל למכור את המוצר לשמו ניתן המענק, היא תצטרך להחזיר את המענק למדען דרך תשלום תמלוגים (אחוז מהמכירות). אני חוזר שוב, אתם יכולים להיות חייבים כספים למדען, וזהו חוב לכל דבר שבמידה ולא תפרעו אותו יכולים להינקט כנגד החברה הליכים משפטיים לפרעון החוב. זו נקודה שחשוב להיות מודע אליה כיוון שאנחנו מדברים על מיזמים טכנולוגים שלרוב בהתחלה בעלי הון חוזר נמוך עד לא קיים ומקורות מימון מוגבלים.

שנית, מדובר על לוותר על אחוז ניכר מאחזקות החברה כבר בשלב גיוס ראשוני (Pre-Seed –  Seed), ויש לקחת בחשבון את סך הגיוס הדרוש לחברה עד לשלב שבה היא יכולה להתחיל למכור את המוצר שלה ולממן את ההוצאות שלה. ושלישית, תצטרכו משרד רואה חשבון שיכין לכם דוחות כספיים ויכין לכם אישור מיוחד על הכרה בהוצאות ובהמשך כשתתחילו למכור גם אישור על תמלוגים (היי :).

איך מתנהלים במהלך החיים של תכנית מדען

נניח והגענו עד הלום, כלומר יש באמתחתנו תקציב של 2-3.5 מיליון ש"ח, משרד עם נוף לפארק וקיבלתם את האישור לתכנית מהמדען. האישור יכלול את תקציב התכנית, תקופת התכנית ואבני הדרך לקבלת הכספים (כן כן, לא תקבלו הכול בבת אחת), למשל קבלת 200 אלפי ₪ לאחר מעבר בהצלחה של ניסוי קליני. ועכשיו אנחנו מגיעים לפן קצת יותר חשבונאי, אז תהיו איתי. המענק שאתם מקבלים מהמדען הוא לא הכנסה אלא הוא החזר מההוצאות שהיו לכם (ומותרות בניכוי, בהתאם לתוכנית שחתמתם). למה אני מתכוון? עבורכם זה אומר שתצטרכו לנהל מעקב אחר נוכחות העובדים, לשמור חשבוניות ולהכין דו"ח בו אתם דורשים החזר בגין הוצאות כאלו ואחרות שהיו לכם. בשביל זה תצטרכו להגיש את זה למשרד רואה חשבון (היי שוב) כדי שיבצע על כך בדיקות ויכין אישור מיוחד למדען. המדען בוחן את ההוצאות ומחליט מה הוא מאשר ומה לא. זה נראה ככה:

פענוח השוואה תקציבית של תכנית מדען

אז מה אנחנו רואים כאן? למסמך הזה קוראים השוואה התקציבית ואתם תקבלו אותו פעם ברבעון. זה בעצם התוצר של הדיווח שלכם על החזר ההוצאות והאישור של המדען על כך. דגש לכך שמדובר על מצב החשבון של החברה שלכם מול המדען, ולא הכספים שהחממה חייבת לכם או שאתם חייבים לה.

חלק עליון – פרק הזמן אליו מתייחסת ההשוואה התקציבית

מצד שמאל ("תקופת הביצוע המאושרת") תוכלו לראות את תקופת התכנית המקורית כפי שאושרה באישור שקיבלתם מהמדען כשחתמתם. במידה והיה שינוי, תוכלי לראות את התקופה המעודכנת (משמאל).

מצד ימין ("תקופת הדיווח") תראו את התקופה שהשוואה התקציבית מתייחסת אליה, כלומר אצלנו התחלנו את התכנית ב-01.2016 וההשוואה התקציבית היא בגין הוצאות שדווחו (ואושרו) נכון ל-10.2016.

חלק אמצעי – פירוט הוצאות, כולל תמונת מצב עד כה

כמו שאתם רואים, ההוצאות מתחלקות ל-6 קטגוריות (כח אדם, חומרים וכו'). עמודת דיווחים זה מה שאתם מגישים למדען כהחזר הוצאות, ו-מאושר זה כמה המדען אישר לכם מתוך אותם הוצאות. עד לכאן כנראה זה מה שיהיה לכם ברבעון הראשון (ואולי השני). בהמשך, ייתכנו שינויים, עדכון ברבעון הבא, הגשות ערעורים לקביעת המדען וכד'. מעודכן זה הדיווח שלכם לאחר השינויים, וכמובן אושר עד כה זה אישור המדען לכך.

כל השוואה תקציבית נערכת לסוף רבעון מסוים (ניתן לראות את התאריך למעלה משמאל, סורי זה נחתך בתמונה). דו"ח זה מדבר על הדיווחים שדווחו עד לתאריך ההשוואה התקציבית, ו-ס"ה אושר זה כמובן כמה המדען אישר (ובפועל לפיו הוא גם יעביר לכם את הכספים).

חלק תחתון – סיכום השוואה תקציבית

ניתן לראות שסך התקציב לתכנית הוא 2 מיליון ש"ח, מתוכם 85% זה מענק שהמדען מעניק (לא בהכרח שבסוף אכן תקבלו את כל ה-1.7 מיליון). 785,677 ש"ח זה הסכום שנכון לדוח זה מגיע לכם לקבל.

המדען נותן מקדמה על החשבון בתחילת התכנית (צריך לשלם משכורות עד שנעמוד במיילסטונים, לא?). המדען נתן 16.5% מקדמה מתוך ה-1,700,000 ש"ח שהוא התחייב בתכנית, שהם 280,500 ש"ח, ובסה"כ הוא צריך לשלם לכם 1,066,177 ש"ח.

אנקדוטה: במידה ויום למחרת ההשוואה התקציבית החברה לא עומדת יותר בתנאי התכנית (וכמובן עדיין לא מוכרת ולכן אינה משלמת עדיין תמלוגים), היא צריכה להחזיר את המקדמה ע"ס 280,500 ש"ח שהמדען נתן לה מכיוון שרק 785,677 ש"ח אושר על ידי המדען כהחזר הוצאות והיתר זה רק מקדמה על החשבון.

שולם עד כה 725,946 ש"ח לחברה (כסף ממשי בחשבון הבנק), ומתחת (נחתך בתמונה) זו היתרה שעל המדען עוד לשלם לחברה (נכס בדוחותיה הכספיים), בסך של 1,066,177 – 725,946 = 340,231 ש"ח.

הלוואת גישור מתכנית מדען

מלבד המקדמה שהחברה מקבלת מהמדען, כדי שהחברה תוכל להמשיך בפיתוח, החברה מקבלת מהחממה הלוואת גישור. כשמה כן היא, מטרתה לגשר על התקופה שבה החברה עדיין לא עמדה במיילסטונים של המדען. הלוואת הגישור תהיה על חשבון הכספים שהחממה התחייבה לתת בהסכם.

בואו ניקח דוגמה: חתמתם על תכנית מדען לפי תקציב 2 מיליון ש"ח (בדומה למה שדברנו לעיל, מתוכם 300 אש"ח החממה תיתן). קיבלתם מקדמה מהמדען במועד חתימה ההסכם, 100 אש"ח. הנפקתם מניות לחממה בשיעור של 30%, והחממה עדיין לא שילמה לכם כלום.

נניח וכרגע שרפתם את כל כל הכספים על פיתוח ועדיין לא הגעתם למיילסטון כדי לקבל כספים מהמדען. החממה תיתן לכם 100 אש"ח נוספים (כלומר תרשמו בספרים התחייבות לחממה). כאשר יגיע הכסף מהמדען, במקום להחזיר את ה-100 אש"חלחממה, הסכום יהפכו מהתחייבות (הלוואה) להון (כלומר חלק מה-300 אש"ח שהחממה התחייבה לתת לכם). כמובן ייתכן שתצטרכו במהלך התקופה יותר מ-300 אש"ח, ואז באמת תצטרכו להחזיר את ההלוואה, אבל זה הרעיון בגדול.

לקריאה נוספת, מוזמנים להיכנס לאתר של המדען.

כמו שרשמתי בהתחלה, יש עוד הרבה סוגי תוכניות מדען, למשל אם אתם מיזם עם רעיון ביוטכנולוגי, תתכוננו להתפנק בתקציב של כ-8 מיליון ש"ח :)

עד כאן להיום. תגידו לי מה חשבתם למטה בתגובות.

נ.ב – השקתי ניוזלטר

מרכז הכובד של הבלוג עבר לאחרונה לניוזלטר. מדי מספר שבועות אני שולח ליותר מ-1,000 מנויים ומנויות סיכום קצר של האירועים המעניינים שקרו בעולם הטק, פלוס פרשנות שלי. הירשמו כאן כדי לקבל אותו!

5 תגובות כתיבת תגובה

  1. מאמר מצוין, אשמח לשוחח איתך על הנושא כדי להבהיר כמה נקודות. אני מזהה פה אפשרות לשיתוף פעולה. 052-4744263

    • היי לירון,
      מדובר במסלול חממות ייעודיות לביוטכנולוגיה, והסכום נלקח מפרסום באתר של המדען (שמשום מה אני לא מצליח לשחזר איך הגעתי אליו כדי להדביק כאן קישור).

  2. איך מחושבת המקדמה בהשוואות תקציביות? יש איזו נוסחא לפיה מקזזים את המקדמה?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *